Annulering van reizen en mogelijkheden voor betwisting

26 maart 2020

Door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen die in de hele wereld van kracht zijn, gaan veel geplande reizen niet door. Bij annuleringen van reizen en boekingen is de reisorganisatie, de vliegmaatschappij, het hotel of de reisverzekering altijd het eerste aanspreekpunt.

Veel reisorganisaties proberen een passend alternatief te bieden voor gedupeerde reizigers. Bijvoorbeeld in de vorm van een voucher of een kosteloze omboeking naar een later tijdstip. Heeft u de reis met een creditcard betaald? Dan kunt u de betaling in een aantal gevallen betwisten. Vanwege de ontwrichtende gevolgen van de coronacrisis voor de economie en individuele bedrijven in het bijzonder, vragen wij u om waar mogelijk gebruik te maken van de aangeboden alternatieven.

Annulering van reizen en mogelijkheden voor betwisting

1. Uw reis wordt geannuleerd

In geval van een door de organisatie geannuleerde pakketreis of een geannuleerde losse boeking van bijvoorbeeld een vliegticket of hotel, is uw reisorganisatie / vliegmaatschappij / hotel het eerste aanspreekpunt. De organisatie zal een passend alternatief moeten bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een voucher of het kosteloos omboeken van uw reis. Pas als er geen, of een niet als passend ervaren alternatief wordt gedaan door de reisorganisatie, kunt u de betaling via ICS betwisten. Ook in die gevallen willen wij u -vanwege de uitzonderlijke zware omstandigheden voor de bedrijven in kwestie- vragen om waar mogelijk toch gebruik te maken van de aangeboden alternatieven.

2. U annuleert de reis zelf

Besluit u zelf uw reis of hotelboeking te annuleren? Of en hoe u een boeking kunt annuleren is afhankelijk van de voorwaarden waaronder u het product heeft afgenomen. Neem daarvoor contact op met de aanbieder. Als de boeking volgens de voorwaarden is geannuleerd en u krijgt uw geld (minus de eventuele annuleringskosten) niet terug, dan is het mogelijk om de betaling via ICS te betwisten. Voor de volledigheid: een negatief reisadvies heeft geen invloed op de mogelijkheden om een betaling met uw creditcard te betwisten.

Betwisting indienen?

Als de maatschappij waarmee u uw vlucht / pakketreis/hotel heeft geboekt geen of geen gelijkwaardig alternatief (zoals een voucher of een kosteloze omboeking naar een later tijdstip) biedt dan kunt u de betaling via ICS betwisten. Voor de volledigheid: als u de geboden alternatieve mogelijkheid accepteert kunt u geen betwisting indienen.

Zodra u een betwisting indient, proberen wij het door u betaalde bedrag voor u terug te halen. Ook hier geldt dat de omstandigheden uniek zijn, houd er rekening mee dat dit proces wat langer kan duren dan normaal.

Hoe betwist ik een transactie?

Download het betwistingsformulier en kies als reden voor betwisting keuze A:

De vakantie/hotelreservering/bestelling/anders is conform de algemene voorwaarden van het bedrijf geannuleerd en ik ontvang mijn geld niet terug.

Wij ontvangen naast dit ingevulde betwistingsformulier graag de volgende drie documenten van u:

  1. een kopie van uw rekeningoverzicht. Graag de betaling omcirkelen;
  2. een kopie van de annulering en de annuleringsvoorwaarden van de dienstverlener;
  3. een kopie van de correspondentie waaruit blijkt dat geen of een niet als passend ervaren alternatief wordt gedaan.

Verdere instructies staan op het formulier.

Algemene informatie

Reisadvies overheid

De overheid bepaalt wat het reisadvies voor een bepaald land is. De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vier kleurcodes. Deze codes kunnen worden aangepast voor landen of gebieden waar het coronavirus is gevonden. De kleurcodes bepalen ook of reizen centraal worden geannuleerd.

Bekijk het officiƫle reisadvies voor een bepaald land of gebied op de website van Nederland wereldwijd.

Reizen

Heeft u in verband met de uitbraak van het coronavirus vragen over reizen van en naar het buitenland? Kijk voor een uitgebreide en actuele lijst van vragen en antwoorden op de site van de overheid.

Reisverzekeringen

Heeft u een vraag over uw reisverzekering of annuleringsverzekering? Stel deze vraag aan uw verzekeraar. Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan u antwoorden op de meest gestelde verzekeringsvragen.

Independer publiceerde eerder een overzicht van vergoedingen per reisverzekeraar.

Nieuwsarchief: