Cybercrime: voorkom dat u slachtoffer wordt

Bedenk eens bij hoeveel handelingen in het dagelijks leven computers en internet een rol speelt. Vaak is het zelfs onmisbaar in ons leven. Grote kans dat u zonder computer of internet uw werk en bankzaken niet meer kunt doen. En cybercriminelen maken daar steeds slimmer misbruik van. Wij geven u graag tips om cybercrime te voorkomen.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is misdaad waarbij criminelen via internet inbreken in bijvoorbeeld een compu­ter, mobiele telefoon, tablet of smartwatch. Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk en bedenken steeds iets nieuws. Blijf daarom altijd goed opletten en neem maatregelen om oplichting te voorkomen.

Vormen van cybercrime

 • Phishing – Eerst checken, dan klikken
  Wanneer u een digitaal bericht krijgt, bijvoorbeeld een e-mail of sms waarin een crimineel zich voordoet als een bekende of een organisatie om zo uw inlog- of bankgegevens te bemachtigen, dan noemen we dat phishing. Cybercriminelen ‘hengelen’ namelijk naar uw persoonlijke informatie om daarmee geld afhandig te maken. Let op: ICS, banken en andere organisaties vragen u nooit om inloggegevens of pincodes digitaal te delen.

  Lees meer over phishing
 • Helpdeskfraude – Hang op, anders kost het u veel geld
  U krijgt zomaar een telefoontje van een Engelstalige ‘medewerker’ van bijvoorbeeld Microsoft die aanbiedt problemen op uw computer te verhelpen. De ‘medewerker’ belooft tegen betaling niet-bestaande softwareproblemen op te lossen of verzoekt u software te installeren om zo toegang te krijgen tot uw bankgegevens.
 • Ransomware – Open nooit zomaar bijlages en links
  Ransomware, ook bekend als gijzelsoftware, kan geïnstalleerd worden op uw computer nadat u op een link of bijlage hebt geklikt. U krijgt dan een bericht dat uw computer geblokkeerd is of uw bestanden versleuteld zijn. In ruil voor (digitaal) losgeld, bijvoorbeeld bitcoins, verwijdert de cyber-crimineel soms (maar meestal niet eens) de kwaadaardige software.
 • Hacken – Wees zorgvuldig met wachtwoorden
  Hackers zijn digitale inbrekers. Ze stelen informatie of bestanden van uw computer, zoals wachtwoorden, profielen op sociale media of gebruikersaccounts van bijvoorbeeld webwinkels. Pesten kan ook een doel van hacken zijn. Maak het hackers oninteressant om u te hacken en ga verantwoord om met wat u digitaal bewaart en deelt.

  Lees tips om cybercrime te voorkomen (pdf)