Ruime meerderheid verzekert buitenlandse aankoop nooit
Driekwart van de Nederlanders koopt weleens bij een buitenlandse webwinkel, maar dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Dat blijkt uit onderzoek van Mastercard naar onlineshopgedrag onder 1.427 Nederlanders, dat begin dit jaar werd uitgevoerd. Bijna 70% van de Nederlanders die aankopen doen bij buitenlandse webwinkels geeft aan weleens problemen te hebben ervaren, bijvoorbeeld met de levering of met het product zelf. Ruim twee op de vijf hebben een klacht ingediend bij de desbetreffende online retailer.
Lage aankoopprijs lokt Nederlandse consument naar buitenlandse webshop
Buitenlandse webwinkels winnen duidelijk aan populariteit. Driekwart van de Nederlanders koopt weleens bij een buitenlandse webwinkel. Meer dan de helft (56%) geeft aan nu vaker bij een buitenlandse webwinkel te kopen dan twee jaar geleden. Onlangs bracht het CBS al naar buiten dat de omzet van Europese webwinkels vanuit Nederland met 20% gestegen is. Reden om voor een buitenlandse webwinkel te kiezen is vooral de aankoopprijs (87%), maar ook het geboden assortiment (54%) en de zoektocht naar een speciaal artikel (49%) worden vaak als argument genoemd.
Late levering buitenlandse webshops meest voorkomende frustratie
Hoewel het kopen bij buitenlandse webshops populairder is dan ooit, gaat het aankoopproces niet altijd probleemloos. Maar liefst zeven op de tien ondervraagden hebben weleens een negatieve shopervaring gehad. Vier op de tien kennen bovendien vrienden of familie met aankoopperikelen. De meest voorkomende frustratie bij buitenlandse webshops is een te late levering (36%), gevolgd door het niet aankomen van een product (21%) en het ontvangen van een verkeerd product (16%).
Daarnaast zijn veel Nederlandse consumenten ook bij buitenlandse webwinkels slachtoffer van impulsaankopen. Bijna de helft (45%) heeft weleens spijt gehad van een aankoop. Opvallend is dat een kwart zelfs aangeeft weleens een miskoop te hebben gedaan, waarvan eigenlijk bij voorbaat al werd vermoed dat de deal te mooi was om waar te zijn. Ondanks de negatieve ervaringen geeft slechts 14% van de Nederlanders aan weinig vertrouwen te hebben in buitenlandse webshops.
Onlineshopper wil wel, maar verzekert aankoop niet
Ondanks de groei in bestellingen en de risico’s die hiermee gepaard gaan, verzekert twee derde (65%) van de onlineshoppers nooit een aankoop door middel van een aankoop- of aflevergarantie. De keuze tussen wel of niet verzekeren hangt vooral af van het aankoopbedrag (39%), de prijs voor het verzekeren (24%) en het type product dat men koopt (24%). Met name in specifieke productcategorieën als software, hardware en elektronica (48%), huishoudelijke goederen of apparaten (37%) en reizen en accommodatie (29%) worden een verzekering overwogen. De meeste shoppers (37%) zouden bij een bedrag vanaf 100 euro de aankoop standaard willen verzekeren. Bijna drie op de tien Nederlanders is niet op de hoogte dat hun aankopen verzekerd kunnen worden.
“Het is opvallend om te zien dat consumenten hun aankoop wel willen verzekeren, maar dit in de praktijk niet vaak doen. Terwijl veiligheid en zekerheid vooral bij online winkelen belangrijk is, vanwege de risico’s die hiermee gepaard gaan”, aldus Arjan Bol, country manager Mastercard Nederland. “Ons onderzoek laat zien dat 80% van de Nederlanders uit gewoonte kiest voor een betaalmethode, terwijl een kwart niet weet dat er een standaard aankoop- en aflevergarantie zit bij betaling via de creditcard. Een tip is om bij de betaling niet altijd de betaalmethode te kiezen die je gewend bent, maar vooral te kijken naar de voordelen die een betaalmethode biedt.”
Dit persbericht is eerder door Mastercard verzonden en gepubliceerd op newsroom.mastercard.com