Onterechte rekening
De kosten kunnen oplopen tot honderden en misschien wel duizenden euro’s. En de verhuurder is er vaak niet transparant over. Kloppen de kosten wel? Heb jij de schade wel gemaakt of de boete veroorzaakt? Ertegenin gaan kost veel tijd en kan lastig zijn door de taalbarrière. Maar als je de rekening klakkeloos betaalt, ben je heel veel geld kwijt. Misschien wel onterecht!
5 tips voor het huren van een auto in het buitenland
Een huurauto op vakantie geeft veel vrijheid en gemak. Alleen zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Om veilig en zorgeloos een auto te huren in het buitenland hebben we 5 tips op een rij gezet.
- Zorg voor een geldige creditcard. Vrijwel altijd heb je een creditcard nodig als je een auto huurt. Daarbij maakt het niet uit of je de boeking vooraf in Nederland doet, rechtstreeks bij de verhuurder of via een tussenpartij. De creditcard is een zekerheid voor de verhuurder als er schade ontstaat, als er verkeersboetes binnenkomen, de eventuele borg en het eigen risico. Heb je nog geen creditcard? Vraag eenvoudig online een creditcard aan.
- Lees het huurcontract. Weet wat je huurt, wat je betaalt, wat de voorwaarden zijn, welke verzekeringen inclusief zijn en welke niet. Zo staat aangegeven of je landsgrenzen mag passeren en of je ongelimiteerd kilometers mag rijden (zonder extra kosten). Bij de meeste verhuurders mag je een onbeperkte hoeveelheid kilometers rijden, maar dat is niet altijd zo. Let hier op bij het boeken van je huurauto. Let goed op dat je niet voor aanvullende of andere afspraken tekent dan die je met het verhuurbedrijf hebt afgesproken.
- Inspecteer de huurauto van binnen en van buiten. Maak foto’s van beschadigingen en laat aanwezige beschadigingen in het huurcontract opnemen. Waarom? Zo voorkom je dat je achteraf wordt aangesproken op schade die je niet veroorzaakt hebt. Bewaar dit dus als bewijsmateriaal.
- Lever de auto op tijd in. Elk uurtje is een dag extra. Als je een auto huurt vanaf 13:00 uur, lever hem dan op de laatste dag weer in vóór 13:00 uur. Wanneer je de auto een uur later inlevert dan kan de verhuurmaatschappij een volle dag extra in rekening brengen.
- Let op de tankregeling. Veel maatschappijen werken met de full/empty regeling; met volle tank wegrijden en met lege tank inleveren. Dit lijkt fijn, maar vaak ben je dan duurder uit. Verhuurders kunnen hoge brandstof- en servicekosten rekenen. Als je de auto met volle tank inlevert betaal je precies voor de brandstof die hebt verbruikt en geen extra servicekosten.
Achteraf teveel betaald?
Is er achteraf toch teveel geld afschreven? Als je het niet eens bent met een afschrijving kun je die betwisten. Lees meer over betwisten