Betaalpas én creditcard?
Voor veel mensen is het onderscheid tussen een debit- en creditcard onduidelijk. De term debit card is sowieso niet erg ingeburgerd in Nederland. Meestal spreken we over een betaal- of pinpas. Hiermee betaal je uitgaven direct vanaf je bankrekening. Bij een creditcard betaal je uitgaven één keer per maand terug. De onduidelijkheid neemt nog verder toe nu de bekende betaalpassen (met V-pay en Maestro-logo’s) voorzien worden van een Mastercard- of Visa-logo. Welke verschillen zijn er eigenlijk nog?
Waarom naar Visa en Mastercard?
De betaalpas krijgt in plaats van Maestro- en V-pay-logo’s dus voortaan het logo van Visa en Mastercard. Maar waarom? De reden om te veranderen zit ‘m vooral in de internationale betaalmogelijkheden van de nieuwe betaalpassen. V-pay en Maestro zijn daarin nogal beperkt en meer gericht op Europa. Globalisering en digitalisering stimuleren het maken van verre reizen en het doen van online aankopen in het buitenland. Consumentengedrag verandert en daar spelen de nieuwe betaalpassen beter op in. Met Visa en Mastercard kun je op veel meer plekken - zowel online als offline - buiten Europa terecht.
Creditcard biedt meer voordelen
Met de nieuwe betaalpassen kun je dus op meer plekken betalen dan voorheen. Een voordeel dat de creditcards overigens al hadden. Tóch zijn er nog altijd belangrijke verschillen tussen de nieuwe generatie betaalpassen en de creditcard. Eerder noemden we als verschil al de uitgestelde betaling (zonder rente). Maar er is meer!
Aankoopverzekering
Zo heeft een creditcard een standaard aankoopverzekering* van minimaal 180 dagen. Op de meeste betaalpassen zit deze verzekering niet. Alleen met een SNS Compleet-betaalrekening of Regiobank Plus Betalen heb je een aankoopverzekering van 30 dagen.
Borg en aanvullende reisverzekering
Ga je op reis dan krijg je vaak te maken met het betalen van borg, bijvoorbeeld bij hotelreserveringen of autohuur. Hierbij wordt het gereserveerde bedrag bij een creditcard - in tegenstelling tot reguliere betaalpassen - niet direct van je rekening afgeschreven, maar in mindering gebracht op je bestedingslimiet. Verder bieden veel creditcards een aanvullende reisverzekering. Let op: dit is een aanvullende verzekering en dus geen vervanging voor de gewone reisverzekering. Naast je gewone reisverzekering ben je hierdoor beter gedekt voor verschillende situaties, zoals reisongevallen, reishulpverlening en bagagevertraging. Check altijd de polisvoorwaarden vooraf om verrassingen achteraf te voorkomen.
Extra voordeel
Bezitters van een door ICS uitgegeven creditcard hebben extra voordeel en profiteren van het loyaliteitsprogramma ICS Specials. Dit biedt interessante aanbiedingen, zoals kortingen op vakanties, weekendjes weg, elektronica, slimme gadgets, mode en huishoudelijke apparaten.
Kosten
Zowel aan de nieuwe betaalpas als aan een creditcard zijn kosten verbonden. De kosten van je betaalpas zitten veelal in het (maand)bedrag van je betaalpakket verwerkt. Voor een creditcard betaal je een jaarlijks of maandelijks bedrag. Verder is het belangrijk om te weten dat er, zowel bij een betaalpas als creditcard, kosten verbonden zijn aan het gebruik, zoals kosten voor geldopnames in binnen- en buitenland. Check hiervoor de voorwaarden van je betaalproduct.
Beste keuze
“Hoewel de nieuwe generatie betaalpassen wereldwijd betalen mogelijk maken, blijft de creditcard hét betaalmiddel voor reizen, vakanties, duurdere aankopen en online betalingen. Een creditcard biedt de consument tal van extra voordelen en is ook ideaal bij terugkerende betalingen. Denk bijvoorbeeld aan online abonnementen als Netflix. Onze 2,7 miljoen kaarthouders, zowel zakelijk als privé, ervaren deze voordelen dagelijks. Ik denk dat het niet betaalpas óf creditcard is, maar betaalpas én creditcard. Waarbij zowel nu als in de toekomst de creditcard in vele situaties nog steeds het beste betaalmiddel is”, aldus David Compier, Chief Commercial Officer van ICS.
Lees ook: 5 redenen om een creditcard te houden naast de nieuwe betaalpas
* Lees hiervoor de van toepassing zijnde polisvoorwaarden.