PSD2: bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening

20 december 2017

In 2018 komt er een nieuwe richtlijn voor betaalverkeer in Europa: PSD2 (Payment Services Directive II). De nieuwe richtlijn verplicht alle Europese banken en financiële instellingen om bedrijven toegang te geven tot de betaalgegevens van klanten.

Wees gerust: u bepaalt altijd zelf of u bedrijven toestemming geeft voor toegang tot uw betaalgegevens.

Ziet u het niet zitten om uw betaalgegevens te delen met een ander bedrijf? Dan hoeft u niets te doen. Indien u wel toegang geeft maar zich na verloop van tijd bedenkt, dan trekt u eenvoudig uw toestemming bij dat bedrijf weer in.

PSD2, wat kan ik ermee?

Door de komst van PSD2 kunnen bedrijven nieuwe services bieden die het betalen en beheren van uw financiën makkelijker maken. Zo wordt het onder andere mogelijk om alle informatie van verschillende betaalrekeningen samen te voegen in één duidelijk overzicht. U hoeft voor inzicht in uw betaalrekeningen dan niet meer in te loggen bij verschillende banken, maar kunt dit straks via één partij regelen.

PSD2 maakt het mogelijk om van al uw bankrekeningen via één website of app:

  • het overzicht van transacties te bekijken;
  • het saldo te bekijken.

Is PSD2 veilig?

Wees altijd op uw hoede voor phishing e-mails waarin criminelen dit onderwerp misbruiken voor fraudepogingen. Kijk goed of u inderdaad een relatie heeft met het bedrijf dat toestemming vraagt om toegang tot uw gegevens. Voor het verlenen van toegang tot uw ANWB Creditcardgegevens komt u altijd terecht in de beveiligde omgeving van Mijn Card Online.

PSD2 samengevat

  • Er komt een nieuwe richtlijn voor het verlenen van toegang tot bankgegevens aan derde partijen
  • U bepaalt zelf of u toestemming geeft voor toegang tot uw bankgegevens
  • PSD2 maakt het mogelijk om vanaf één plek uw bankzaken te regelen

Nieuwsarchief: